Tässä on joitakin vinkkejä hääpäiväkuvaukseen. Monet niistä soveltuvat muihinkin tilanteisiin, jossa käytössä on ammattikuvaaja.


1. Kerro rohkeasti jännityksestä tai kamerakammosta. Jännittäminen on aivan normaalia. Ammattikuvaaja osaa hommansa ja saa jännityksen katoamaan hyvin nopeasti. Monesti jännitykseen auttaa tilannehuumori ja rento meininki. 

Harjoittelun voi aloittaa jo hääpalaverissa, jossa kuvaaja voi ottaa muutamia kuvia. Viimeistään hääpäivän iltaan mennessä kamera on jo niin tuttu, että menette oma-aloitteisesti pyytämään kuvaajalta yhteiskuvaa ystävän kanssa.

Kamerakammo johtuu hyvin todennäköisesti siitä, että henkilö on aiemmin nähnyt itsestään sellaisia kuvia, jotka eivät ole edukseen. Pääasiassa nämä ovat amatöörien otoksia eikä kuvaaja ole tiennyt perusasioita. 

Jos valon käyttäytyminen iholla, polttovälit ja muut perustekniikat ovat täyttä hepreaa, niin kuvista tulee tylsiä. Suoraan kohti täräytetty pikkuriikkinen kameran salama antaa kovan valon ja sitä myöden kasvojen eri kohdat korostuvat. Esimerkiksi kaksoisleuka korostuu, nenä jättää jälkeensä ilkeät varjot ja myös ihon sävyt saadaan tapettua tehokkaasti. Nämä epäonnistuneet kuvat ovat voineet syödä itsetuntoa vuosien varrella, ja siksi kuvauskohteena oleminen tuntuu vastenmieliseltä. 

Antakaa ammattilaiselle kuitenkin mahdollisuus ja lupaan, että mielenne vielä muuttuu. Ammattilainen saa kuvista aivan varmasti kauniita - sellaisia kuin te olette. 


2. Luota hyvän kuvaajan ohjaustaitoihin. Ammattitaitoinen kuvaajaa osaa opastaa ensikertalaisia erilaisiin asentoihin ja tunnetiloihin. Jos kuitenkin haluaa etukäteen harjoitella erilaisia poseerauksia ja kerätä fiilistä, niin mm. Google on hyvä apuväline. Sinne voi laittaa vaikka hakusanaksi 'wedding pose' tai 'couple portrait'. Treenata voi vaikka peilin edessä. Luonnollisuus kuitenkin kunniaan tässäkin asiassa.


3. Tutustu valokuvaajaan myös ihmisenä. Hän kulkee koko päivän teidän mukananne. On tärkeää, että kemiat toimivat, ja että välillänne ei ole turhaa jännitysmomenttia. Itse kerron aina omista taustoistani avoimesti ja rehellisesti, jotta hääpari pääsee tutustumaan minuun. Vaikka nämä asiat tuntuvat ehkä alkuun ihmeellisiltä, niin keskustelut ovat aina menneet hyvin luontevasti ja rennosti. Tämä kaikki luo kuvaajan ja kuvattavien välille muutakin kuin pelkän tilaaja-tuottaja -suhteen. Hyvällä yhteistyöllä ja huolellisesti rakennetulla luottamuksella kuvista saadaan uskomattoman hienoja.


4. Antakaa kuvaajan myös tutustua teihin. Hyvä valokuvaaja haluaa aina tavata teidät etukäteen voidakseen tutustua teihin perusteellisesti. Ensitapaamisella puhutaan alkuun niitä näitä ja kuinka häävalmistelut ovat sujuneet jne. Kuvaajan on hyvä tutustua hääpariin ihmisinä: mitä he tekevät ammatikseen, mitä he harrastavat, mutta ennen kaikkea kuunnella heidän tarinansa eli miten he tapasivat. Muita olennaisia tietoja ovat esimerkiksi seuraavat: 

- Mitä hääpari haaveilee tai suunnittelee tulevaisuutta ajatellen? 
- Millä tavoin suhtaudutaan asioihin ja elämään yleensä?
- Onko hauskoja kömmähdyksiä elämän varrelta?
- Miten hääpari osoittaa hellyyttä toisiaan kohtaan?
- Tykkäävätkö he suudella tai näyttää läheisyyttä julkisesti vai pistetäänkö hillitymmin?
- Millaisista romanttisista asioista hääpari tykkää?  

Monilla pienilläkin asioilla on merkitystä. Esimerkiksi, jos saan tietää, että sulhanen tykkää koskettaa kämmenellä morsiamen poskeen samalla, kun hän katsoo suoraan silmiin, niin tämähän täytyy saada valokuvaksi. Tai jos morsian tykkää pussata sulhasta nenänpäähän, niin tämä on myös ikuistettava siten, että kuvasta huokuu se tunnelma. Välttämättä kaikki asiat eivät hääpalaverissa tule esille, eikä tarvitsekaan, mutta huomaan ne tavat kyllä viimeistään kuvauksissa ja niitä tullaan myös hyödyntämään. :)

Jos teillä on jotain harrastuksia, joista voisi kehitellä ideoita kuvauksiin, niin kannattaa tästä mainita kuvaajalle etukäteen. Hän todennäköisesti saa niistä rakennettua jotain tarinaa kuviinne. Aina voi harkita myös rekvisiitan mukaan ottamista kuviin, jos se ei tunnu liian kliseiseltä.


5. Esitä kuvaustoiveenne etukäteen. Usean sivun tarkat kuvauslistat kannattaa kuitenkin unohtaa sekä liiallinen kuvaajan ohjeistaminen. Jos sinulla ei ole luottamusta valokuvaajasi ammattitaitoon, niin sellaista kuvaajaa ei kannata edes palkata. Ammattilainen osaa kyllä hommansa. 

Hääkuvaus on erittäin intensiivistä ja pitkät kuvauslistat ovat 100% häiriöksi valokuvaajalle. Tällä tavalla saa varmasti tapettua kuvaajan inspiraation ja luovuuden. Hääkuvaajanne tietää, kuinka tärkeä päivä teille on ja tarkka kuvauslista aiheuttaa stressin siitä, että joka ikinen detalji tulee kuvattua. Läpisuoritetun kuvauslistan kuvat näyttävät teennäisiltä ja niistä puuttuu tunnelataus. Listan mukaisesti eteneminen voi jopa estää kuvaamasta jotain todella hienoja tilannekuvia. Jos kuitenkin haluatte tehdä kuvaajalle jotain listaa, niin itse listaisin seuraavia asioita:

- Mitkä kuvat ovat Top 10 Most Wanted? 
- Mitä tärkeitä asioita kuvauspaikasta kannattaa huomioida?
- Mitä yllätysnumeroita illan aikana tulee, joista ainakin kuvaajan olisi hyvä olla tietoinen (esim. hääpari laskeutuu juhlapaikalle laskuvarjoilla)
- Mitä kiusallisia tilanteita halutaan välttää esim. ryhmäkuvissa? (Ovatko esim. vanhemmat eronneet?)
- Millaisia kuvia ette halua kuvaajan ottavan (pomppukuvia, katse kaukaisuuteen tms.)


6. Älä juo alkoholia 1-2 drinkkiä enempää edellisenä iltana tai yhtä lasillista enempää juhlapäivänä ennen tärkeiden kuvien ottamista. Liiallinen alkoholi saa silmät näyttämään lasittuneilta.


7. Älä suotta jännitä hääpäivän valmistautumishetkiä. Olen mukana niissä valmistautumisvaiheissa, joihin minut mukaan toivotaan. Pukemistakaan ei tarvitse jännittää, sillä poistun viereiseen huoneeseen hääpuvun pukemisen ajaksi ja otan detaljikuvia puvun kiristämisestä tai nyörien sitomisesta vasta, kun hetki on morsiamelle sopiva.


8. Muista kertoa, milloin on First Look. Jos haluatte kuvan hetkestä, jolloin näette ensimmäisen kerran hääpäivänä, niin kertokaa kuvaajalle, milloin tämä hetki on. Monesti hääparit tapaavat nykyään jo ennen vihkimistä ja se helpottaa todella paljon päivän aikataulutusta. Harkitkaa myös mahdollisuutta käyttää sormuksia ennen vihkimistä, jos potretteja on tarkoitus ottaa etukäteen. Sormukset kuitenkin näkyvät lopullisissa kuvissa.


9. Vältä mahdollisimman paljon ylimääräisten tehtävien ottamista hääpäivälle. Esim. auton ja juhlapaikan koristeluun kannattaa valjastaa ystäviä mukaan, koska näihin menee yllättävän paljon aikaa ja se voi olla pois muusta tärkeämmästä, esimerkiksi valokuvauksesta.


10. Pysy aikataulussa erityisesti potrettikuvausten suhteen. Jos sovit kuvaajan kanssa, että potretit kuvataan klo 12-13.30 välisenä aikana, niin on suositeltavaa pysyä aikataulussa. Kuvaaja on kuitenkin etukäteen suunnitellut potrettikuvaukset tarkalleen ja tietää, kauanko niihin menee aikaa. Esimerkiksi 15 min myöhästyminen voi jättää pois joitakin todella tärkeitä kuvia valitusta lokaatiosta, ja näistä kuvista voisitte nauttia vielä vuosikymmenet eteenpäinkin. 

Juhlapaikalla kuvaaja voi todennäköisesti napata teidät mukaansa pitkin iltaa esim. 5-10 minuutiksi lisäpotrettikuvia varten. Ilta-auringossa saadaan upeita sävyjä kuviin ja voidaan hyödyntää myös vastavaloon kuvaamista.


11. Anna kaason ja bestmanin auttaa kuvauksissa. He voivat auttaa kuvaajaa tarkkailemaan asujen valokuvauksellisuutta, kantamaan kameralaukkuja ja muita varustuksia, pitelemään valonheijastimia jne. Kylmällä tai sateisella kelillä he voivat pidellä sateenvarjoja yllänne kuvia otettaessa otetaan tai olla valmiina tarjoamaan lämpimiä takkeja objektiivin vaihdon ajaksi.


12. Sovi ohjelmaan kuvaajan esittely häävieraille.  Olen pitänyt tapanani esittäytyä häävieraille samaan aikaan, kun seremoniamestari kertoo vieraille päivän tapahtumista. Kerron mm. kuka olen ja että olen paikalla hääparin toiveesta, ja tehdään hääparille ikimuistoiset juhlat sekä valokuvat. Tämä esittäytyminen rentouttaa todella paljon vieraiden suhtautumista valokuvaajaan, joten vaadi sitä myös omalta kuvaajaltasi. Näet sen lopputuloksesta! 


13. Tarjoa kuvaajalle myös ruokailu. Kuvauspäivä on todella rankka ja myös kuvaajan kannattaa tankata energiaa, niin kenkä kulkee taas paremmin ja ajatus juoksee vauhdilla. Harva meistä kuitenkaan tykkää olla kuvattuna silloin, kun ruokaa lapioidaan suuhun, joten tämä on hyvä hetki myös kuvaajan syödä muiden kanssa. Järjestä kuvaajan istumapaikka hyvälle paikalle, josta hän voi tarvittaessa ottaa kuvia myös ruokailun aikana ja siten, että myös muutama kameralaukku mahtuu lähelle ihmisten kuitenkaan kompastumatta niihin (seinän vierustat ovat yleensä hyviä paikkoja). Ammattilaisella kamera on kokoajan hollilla ja valmiina kuvaukseen. 


14. Pitäkää kuvaaja tietoisena siitä, mitä juhlapaikalla tapahtuu. Itse olen häävieraillekin sanonut, että minua saa tulla repimään hihasta, jos he sattuvat näkemään tai tietävät jotain tilanteita, missä en sillä hetkellä ole. Esimerkiksi, jos olen ulkona kuvaamassa vieraita ja juhlatilan sisällä tapahtuu jotain hauskaa juuri sillä hetkellä, niin sinne mennään juosten. Jos teillä on todella isot juhlat, niin kannattaa harkita myös kakkoskuvaajan palkkaamista. Monesti hääkuvaajalla on tähän tarjota pakettihintaan hyviä vaihtoehtoja.


15. Ja lopuksi kaikkein tärkein kohta: Mukaan kannattaa ottaa paljon iloista mieltä ja kunnon asennetta. Loppujen lopuksi kuvauksien on tarkoitus olla myös kivaa eikä väkisin puurtamista. Näin saavutetaan kaikkein paras lopputulos.


© Kallioniemi Photography - Tekstien kopiointi ilman lupaa ehdottomasti kielletty